2651022434 , 6977706649 - Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 , 1ος Οροφος, Ιωάννινα tsekageorgia@yahoo.gr

1. Ο ΠΟΥ συστήνει:

Τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Στους έξι μήνες εισάγονται στερεές τροφές, όπως πουρές φρούτων και λαχανικών , οι οποίες θα συμπληρώνουν το θηλασμό μέχρι τα δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Επιπλέον:

Ο θηλασμός θα πρέπει να αρχίσει μέσα σε μία ώρα από τη γέννηση

Ο θηλασμός θα πρέπει να γίνεται “on demand“, δηλαδή όσο συχνά θέλει το παιδί μέρα και νύχτα

Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μπουκαλιών με θηλή (μπιμπερό) ή πιπίλων.

2. Όφελος υγείας για τα βρέφη:

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα νεογνά και τα βρέφη. Προσφέρει στα βρέφη όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την υγιή ανάπτυξη. Είναι ασφαλές και περιέχει αντισώματα που συντελούν στην προστασία των βρεφών από κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας όπως η διάρροια και η πνευμονία, οι δύο κύριες αιτίες της παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως. Το μητρικό γάλα είναι άμεσα διαθέσιμο και χωρίς οικονομική επιβάρυνση, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την επαρκή διατροφή.

3. Οφέλη για τις μητέρες:

Ο θηλασμός ωφελεί και τις μητέρες. Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός συνδέεται με μία φυσική (αν και όχι απολύτως ασφαλή) μέθοδο αντισύλληψης (98% προστασία κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση). Μειώνει τους κινδύνους για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, του διαβήτη τύπου II, και την επιλόχειο κατάθλιψη.

4. Μακροπρόθεσμα οφέλη για τα παιδιά:

Πέρα από τα άμεσα οφέλη για τα παιδιά, ο θηλασμός συμβάλλει σε μια ζωή καλής υγείας. Έφηβοι και ενήλικες που είχαν θηλάσει ως βρέφη έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης ενώ είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι καθώς και να πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ.

5. Γιατί όχι βρεφική φόρμουλα;

Η βρεφική φόρμουλα δεν περιέχει τα αντισώματα που βρίσκονται στο μητρικό γάλα. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του θηλασμού για τις μητέρες και τα παιδιά δεν μπορούν να αναπαραχθούν με τη χρήση βρεφικής φόρμουλας. Όταν το γάλα φόρμουλας δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, υπάρχουν κίνδυνοι που προκύπτουν από τη χρήση κατανάλωσης μη ασφαλούς νερού, μη αποστειρωμένου εξοπλισμού ή της πιθανής παρουσίας βακτηρίων στη σκόνη της φόρμουλας. Μπορεί επίσης να προκύψει υποσιτισμός από την υπερβολική αραίωση φόρμουλας ( για λόγους οικονομίας, μη κατανόησης των οδηγιών…). Τέλος ενώ οι συχνοί θηλασμοί διατηρούν την παραγωγή γάλακτος ,η χρήση βρεφικής φόρμουλας οδηγεί σε μείωση της παραγωγής του.

6. HIV και θηλασμός

Μια HIV-μολυσμένη μητέρα μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη στο βρέφος της κατά την εγκυμοσύνη, τη γέννα και μέσω του θηλασμού. Ωστόσο, τα αντιρετροϊκά (ARV) φάρμακα που χορηγούνται είτε στη μητέρα ή στο HIV-εκτεθειμένο βρέφος μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Ο θηλασμός έχει τη δυνατότητα, μαζί με τα αντιρετροϊκά φάρμακα να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητές επιβίωσης των βρεφών. Ο ΠΟΥ συνιστά στις οροθετικές μητέρες που θηλάζουν, να λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία και να ακολουθούν τις οδηγίες του ΠΟΥ για τη διατροφή των βρεφών.

7. Διαχείριση εμπορίου υποκατάστατων μητρικού γάλακτος

Ένας διεθνής κώδικας για τη διαχείριση του εμπορίου των υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος υιοθετήθηκε το 1981. Απαιτεί:

Όλες οι ετικέτες και οι πληροφορίες των φόρμουλων γάλακτος να δηλώνουν τα οφέλη του θηλασμού και να προβάλλουν τους κινδύνους για την υγεία των υποκατάστατων.

Να μη γίνονται προωθητικές καμπάνιες για τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος.

Να μη χορηγούνται δωρεάν δείγματα των υποκατάστατων σε έγκυες γυναίκες, μητέρες ή στις οικογένειές τους

Καμιά διανομή δωρεάν ή επιδοτούμενων υποκατάστατων, σε επαγγελματίες υγείας ή φορείς.

8. Απαραίτητη η υποστήριξη για τις μητέρες.

Ο θηλασμός εγκαθίσταται με την πάροδο του χρόνου καθώς η νέα μητέρα αρχίζει να κατανοεί τις ανάγκες του νεογέννητου. Είναι συνεπώς μια διαδικασία << εκπαίδευσης >> κατά την οποία, ειδικά στην αρχή, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πολλές πρακτικές όπως ο αποχωρισμός της μητέρας από το μωρό και συμπλήρωση γευμάτων με βρεφικές φόρμουλες, στην πραγματικότητα κάνουν ακόμα δυσκολότερη την εγκατάσταση του θηλασμού. Τα Μαιευτήρια που υποστηρίζουν το θηλασμό, με την αποφυγή αυτών των πρακτικών και με την υποστήριξη των νέων μαμάδων με εκπαιδευμένους συμβούλους θηλασμού αυξάνουν τα ποσοστά επίτευξης της διαδικασίας θηλασμού.

9. Εργασία και θηλασμός

Πολλές μητέρες επιστρέφοντας στην εργασία εγκαταλείπουν το θηλασμό ή μειώνουν τα γεύματα μητρικού γάλακτος επειδή δεν έχουν επαρκή χρόνο ή χώρο για να θηλάσουν, να αντλήσουν και να αποθηκεύουν το γάλα τους. Οι μητέρες χρειάζονται ένα ασφαλές, καθαρό και ιδιωτικό χώρο μέσα ή κοντά στο χώρο εργασίας τους, για να συνεχίσουν το θηλασμό. Η εξασφάλιση παροχών όπως η άδεια μητρότητας, το καθεστώς μερικής απασχόλησης, οι παιδικοί σταθμοί στους χώρους εργασίας, η δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων άντλησης και αποθήκευσης του μητρικού γάλακτος καθώς και η δυνατότητα χορήγησης διαλλειμάτων για θηλασμό, μπορεί να βοηθήσει.

10. Σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών

Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες των βρεφών στην ηλικία των έξι μηνών, αλεσμένες στερεές τροφές πρέπει να εισαχθούν ως συμπλήρωμα του θηλασμού. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι :

-Ο θηλασμός δεν θα πρέπει να μειωθεί με την έναρξη των στερεών τροφών.

-Οι τροφές πρέπει να προσφέρονται με κουτάλι ή κύπελλο και όχι σε μπουκάλι.

-Τα τρόφιμα πρέπει να είναι καθαρά και ασφαλή και τέλος

-Χρειάζεται άφθονος χρόνος για τα μικρά παιδιά να μάθουν να τρώνε στερεά τροφή.

Πηγή: http://www.who.int/en/

http://www.who.int/features/factfiles/breastfeeding/facts/en