2651022434 , 6977706649 - Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 , 1ος Οροφος, Ιωάννινα tsekageorgia@yahoo.gr

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα καθώς τα δύο αυτά νοσήματα προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στη χώρα μας η περίοδος γρίπης διαδράμει από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου .

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Κλινική εικόνα εποχικής γρίπης

Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων κατά τη διάρκεια πταρμού ή βήχα είτε άμεσα είτε μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια. Η περίοδος επώασης της γρίπης είναι 1-4 ημέρες με μέσο όρο τις δύο ημέρες. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδίδουν τη γρίπη από μία ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και επτά ημέρες μετά. Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν τη νόσο για περισσότερες από δέκα ημέρες. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα μεταδίδουν τον ιό για εβδομάδες ή μήνες.

Ήπια κλινική εικόνα

Η νόσος παρουσιάζει αιφνίδια έναρξη με ήπια συστηματικά ή συμπτώματα από το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό όπως:

-Πυρετό ή πυρέτιο
-Κεφαλαλγία
-Μυαλγίες
-Ρινική καταρροή
-Κυνάγχη
-Μη παραγωγικό βήχα και/ή
-Αίσθημα κακουχίας, καταβολής
-Σοβαρή κλινική εικόνα και επιπλοκές

Η νόσος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσει βαρύτερη κλινική εικόνα λόγω ιαιμίας ή δευτεροπαθούς βακτηριακής επιμόλυνσης συνήθως από Streptococcus pneumonia, Staphylococcus aureus ή Haemophilus influenza. Η εξέλιξη των περιστατικών είναι η σοβαρή πνευμονία ή ακόμα και ο θάνατος. Οι επιπλοκές αφορούν δυνητικά τον οποιοδήποτε ασθενή, ιδιαίτερα όμως τους ηλικιωμένους (>65 ετών), τα παιδιά και εκείνους με χρόνιο νόσημα.

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως ναυτία , εμετούς , διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Τα συμπτώματα διαρκούν 2-7 ημέρες , ο βήχας όμως μπορεί να επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν:

  • Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:
  • Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
  • Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κυάνωση
  • Άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
  • Μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
  • Διέγερση ή σπασμοί
  • Επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)

Όσον αφορά τους ενήλικες τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας είναι:
-Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
-Δύσπνοια
-Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
-Λιποθυμικά επεισόδια
-Σύγχυση
-Πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι
-Γενικές οδηγίες χορήγησης του εμβολίου

Στα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πρώτη χρονιά που εμβολιάζονται παιδιά μέχρι 9 ετών, πρέπει να λαμβάνουν 2 δόσεις εμβολίου με διαφορά 4 εβδομάδων Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα από την ηλικία > 6 μηνών εφόσον το επιθυμούν . Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων γρίπης σε παιδιά μικρότερα των 6 μηνών δεν έχει τεκμηριωθεί.

Ομάδες υψηλού κινδύνου
Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εξής:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
3. Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
5. Λεχωίδες
6. Θηλάζουσες
7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2
8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
9.  Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
11. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο

Οι αντενδείξεις αφορούν τις εξής κατηγορίες:

Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου.
Άτομα με ιστορικό αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης
Άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guilain–Barré
Άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουμε να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν το εμβόλιο.
Ανεπιθύμητες ενέργειες

Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κατά κανόνα καλά ανεκτό. Μερικές από τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι : Κεφαλαλγία, εφίδρωση, μυαλγία, αρθραλγία, πυρετός, αίσθημα κακουχίας, ρίγος, κόπωση. Τοπικές αντιδράσεις: ερυθρότητα, διόγκωση, πόνος, εκχύμωση, σκλήρυνση στο σημείο της έγχυσης. Αυτές οι αντιδράσεις συνήθως υποχωρούν σε 1-2 ημέρες χωρίς θεραπεία.

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ