2651022434 , 6977706649 - Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 , 1ος Οροφος, Ιωάννινα tsekageorgia@yahoo.gr

Η εμφάνιση ψειρών κεφαλής είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας και δεν σχετίζεται με την καθαριότητα της οικογένειας και των μαλλιών του παιδιού. Η ύπαρξή τους αποτελεί μεγάλη ενόχληση, παρόλα αυτά δεν προκαλούν, ούτε είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Είναι μικροσκοπικά έντομα με 6 πόδια που προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και του λαιμού και τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Οι ψείρες κεφαλής δεν ζουν στο τρίχωμα κατοικίδιων. Κάθε ψείρα έχει περίπου το μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού (2-3mm). Μπορεί να είναι λευκές, καφέ, ή σκούρο γκρι. Συνήθως επιβιώνουν λιγότερο από μια ημέρα, αν δεν βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής ενός ατόμου. Οι ψείρες γεννούν και εναποθέτουν τα αυγά τους στα μαλλιά κοντά στο δέρμα του κεφαλιού. Τα αυγά της ψείρας και τα κελύφη τους (περίπου 0,8x0,3mm) ονομάζονται κόνιδες και είναι συνήθως κίτρινα ή λευκά και τα βρίσκουμε κολλημένα πάνω τρίχες.

Οι ψείρες ζουν περίπου 28 ημέρες. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα, γεννώντας μέχρι και 10 αυγά την ημέρα. Η ενηλικίωσή τους, από τη στιγμή που εκκολάπτονται διαρκεί περίπου 12 ημέρες και αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 3 εβδομάδες, αν οι ψείρες αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Ποιος κολλάει ψείρες;

Οποιοσδήποτε μπορεί να κολλήσει ψείρες. Συχνότερα όμως εμφανίζεται σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας και δεν σχετίζεται με την καθαριότητα των παιδιών ή του χώρου που μένουν ή παίζουν.

Πως μεταδίδονται;

Οι ψείρες είναι έρποντα έντομα. Δεν μπορούν να πηδήσουν ή να πετάξουν. Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης τους είναι μέσω στενής και παρατεταμένης επαφής (κεφάλι με κεφάλι). Επίσης υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα εξάπλωσης μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης όπως χτένες, βούρτσες, καπέλα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο κνησμός. Μπορεί να χρειαστούν έως και 4 εβδομάδες από την εγκατάσταση της ψείρας, για να ξεκινήσει η φαγούρα η οποία εντοπίζεται κυρίως πίσω από τα αυτιά ή στο πίσω μέρος του λαιμού. Επίσης η φαγούρα που προκαλείται από τις ψείρες του κεφαλιού μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες μετά την απομάκρυνση των ψειρών.

Πως ελέγχουμε την ύπαρξη ψειρών;

Σε ένα φωτεινό δωμάτιο, χωρίστε σε μέρη τα μαλλιά του παιδιού σας και ελέγξτε σχολαστικά τα μαλλιά και το δέρμα. Αναζητήστε για ψείρες ή κόνιδες. Η συχνότερη θέση εντόπισής τους είναι πίσω από τα αυτιά και ινιακά στη βάση του τριχωτού της κεφαλής. Μπορείτε να βρέξετε τα μαλλιά και να τα χτενίσετε τούφα

τούφα με ειδική χτένα (ψειρόχτενο) σκουπίζοντας κάθε φορά τη χτένα σε μια ανοιχτόχρωμη πετσέτα και ελέγχοντας έτσι για ύπαρξη ψειρών ή κόνιδων.

Τι κάνετε εάν διαπιστώσετε την ύπαρξη ψειρών στα μαλλιά του παιδιού σας;

Καταρχήν συνεννοηθείτε με τον παιδίατρο ή τον δερματολόγο σας πριν αρχίσετε την όποια θεραπεία. Υπάρχουν διάφορα ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα για την αντιμετώπιση των ψειρών αλλά θεραπεία πρέπει να αρχίσετε μόνο εάν υπάρχει ενεργός πάθηση, δηλαδή ζωντανές ψείρες ή εκκολαπτόμενα αυγά. Αυγά που βρίσκονται κολλημένα στη τρίχα και σε απόσταση πάνω από 1,5 εκατοστό, έχουν ήδη εκκολαφθεί και δεν σημαίνουν ενεργή μόλυνση.

Γενικές Οδηγίες:

  1. Ελέγξτε όλα τα μέλη τις οικογένειας και όσα εμφανίζουν ενεργή μόλυνση πρέπει να λάβουν ταυτόχρονα θεραπεία.

  2. Διαβάστε πολύ καλά και τηρήστε τις οδηγίες εφαρμογής του προϊόντος που σας συστήθηκε.

  3. Επαναλάβετε τη θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

  4. Βάλτε καθαρά ρούχα μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

  5. Βάλτε στο πλυντήριο τα ρούχα και τα σεντόνια που χρησιμοποίησε το προσβεβλημένο άτομο. Χρησιμοποιήστε πρόγραμμα με υψηλή θερμοκρασία τουλάχιστον 60ο C.

  6. Για ρούχα ή αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν χρησιμοποιήστε στεγνό καθάρισμα ή κλείστε τα σε μια πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες.

  7. Απολυμάνετε αντικείμενα όπως χτένες ή βούρτσες για μια ώρα σε οινόπνευμα ή πλύνετε τα με ζεστό νερό (60 C) και σαπούνι.

Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα παιδιά τους και οφείλουν να ενημερώσουν το σχολείο εάν τυχόν ανακαλύψουν κάποιον ανεπιθύμητο <<επισκέπτη>>.