2651022434 , 6977706649 - Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 , 1ος Οροφος, Ιωάννινα tsekageorgia@yahoo.gr

Αμέσως μετά τον τοκετό, τα νεογέννητα μωρά που τοποθετούνται σε <<δέρμα με δέρμα>> επαφή με την μητέρα τους, παρουσιάζουν μια ενστικτώδη συμπεριφορά αποτελούμενη από 9 καθορισμένα, διαδοχικά στάδια.

1. Στάδιο κλάματος : Το πρώτο κλάμα μετά τον τοκετό
2. Στάδιο χαλάρωσης : Ξεκινά αμέσως μόλις σταματήσει το πρώτο γοερό κλάμα και διαρκεί 2 με 3 λεπτά
3. Στάδιο αφύπνισης : 3 λεπτά μετά τη γέννα ανοίγουν τα μάτια τους και αρχίζουν να κινούν το κεφαλάκι και τους ώμους τους
4. Στάδιο δραστηριότητας : Στα 8 λεπτά κρατούν σταθερά ανοιχτά τα μάτια και παρουσιάζουν κινήσεις του στόματος καθώς και θηλαστικές κινήσεις
5. Στάδιο ανάπαυσης : Το μωρό ξεκουράζεται για λίγο μέχρι να περάσει στο επόμενο στάδιο
6. Στάδιο αναζήτησης : 35 λεπτά μετά τη γέννα αρχίζουν αν κινούν χέρια και πόδια σε μία προσπάθεια αναζήτησης του στήθους τις μητέρας τους
7. Στάδιο οικειοποίησης : Στα 45 περίπου λεπτά αρχίζουν να επεξεργάζονται τη θηλή. Τη γλύφουν, την ακουμπούν και κάνουν μαλάξεις με τα χεράκια τους. Αυτά τα ερεθίσματα προκαλούν έκκριση ωκυτοκίνης που οδηγεί σε μητροσύσπαση. Το στάδιο αυτό διαρκεί 20 ή και περισσότερα λεπτά.

8. Στάδιο θηλασμού : Περίπου 60 λεπτά μετά τη γέννα το μωρό θα αρχίσει να ρουφά το πρωτόγαλα από το στήθος της μαμάς του. Το πρωτόγαλα είναι ένα πολύτιμο βιολογικό υλικό. Παράγεται αμέσως μετά τον τοκετό και για τις επόμενες 3-5 ημέρες. Είναι λευκοκίτρινο, παχύρευστο και διαφέρει από το ώριμο γάλα γιατί έχει μικρή περιεκτικότητα σε λίπος και λακτόζη και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ανοσοσφαιρίνες, παρέχοντας προστασία έναντι μικροβίων και ιών.

9. Στάδιο ύπνου : 90 – 120 λεπτά μετά τη γέννα το μωρό αποκοιμιέται ήρεμο για να ξεκουραστεί μέχρι να πεινάσει οπότε θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλο σίτισης.

Η χωρίς ενόχληση, επαφή δέρμα με δέρμα μετά τον τοκετό βοηθά στην έναρξη και εγκατάσταση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού. Θα έπρεπε να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε αυτή την << ιερή >> πρώτη ώρα και να μην επιτρέπεται η απομάκρυνση του μωρού πριν ολοκληρωθούν τα 9 αυτά στάδια, εκτός και αν υπάρχει ανάγκη παροχής ιατρικής βοήθειας.

Η φύση έχει προνοήσει ώστε οποιοδήποτε νεογέννητο θηλαστικό να αρχίσει, ενστικτωδώς, από μόνο του να θηλάζει. Η μητέρα μαθαίνει να ταΐζει το μωρό της, αλλά το μωρό από μόνο του μπορεί να βρει το δρόμο προς στη θηλή και να αρχίσει το θηλασμό, με την προϋπόθεση ότι του δοθεί ο χρόνος και η ελευθερία που αυτό χρειάζεται για να τα καταφέρει.

Τσέκα Γεωργία
Παιδίατρος